Santa Cruz

Santa Cruz de Tenerife of kortweg Santa Cruz is de hoofdstad van de provincie Santa Cruz de Tenerife, een van de twee provincies van de Canarische Eilanden die samen 7 grote en 6 kleine eilanden in de Atlantische Oceaan omvatten. Samen met Las Palmas de Gran Canaria is het gedeelde hoofdstad van de autonome gemeenschap van de Canarische Eilanden, die dus twee hoofdsteden heeft. In de botanica rekent men de Canarische Eilanden vanwege de bijzondere plantengroei tot Macaronesiƫ. Dat is ook in Santa Cruz te zien.
De stad ligt in het noordoosten van het eiland. Het dichtstbijgelegen land is Marokko, waarmee de stad echter weinig contacten heeft. Vrijwel alle aspecten van het (sociale) leven en de economie zijn gericht op het moederland Spanje. Er worden echter voorzichtige pogingen ondernomen om de stad meer bij het dichtbijgelegen Afrika te betrekken. In 2006 had de stad 223.148 inwoners.
In de stad is het militaire hoofdkwartier van de Canarische Eilanden gevestigd. Een aantal opvallende gebouwen en hoge zendmasten op de bergen rond de stad getuigen daarvan.
Het ligt in het noordoosten van het eiland, een uur rijden met de auto vanaf het appartement.